Soğuk Kahve Demleme Rehberi


Yaz ayları geldi. Havalar ısınmasıyla birlikte içtiğimiz kahvelerinde ısısı düşüyor ve soğuk kahve sezonu artık başladı!


Soğuk demleme nedir?

Bekletme (İmmersiyon) yöntemi; Kahvenin en az 8 saat dolapta bekletilerek hazırlanmasına denmektedir. Bu bekletme yöntemiyle hazırlanan soğuk kahveler geleneksel yöntemlerle hazırlanan kahveden birçok noktada ayrışıyor.

Sıcak demlemenin aksine bu metot uzun süreli demleme zamanlaması üstüne kurulu. Yüksek ısı olmadığı için kahvenin bitter ve asidik bileşiklerini çıkarmadan meyvemsi, zengin ve tatlı bir kahve elde etmenizi sağlıyor.

Niçin Soğuk demleme?

Havaların ısınmasıyla birçoğumuz mükemmel bir yaz içeceği arayışına giriyoruz. Hem ferahlatıcı etkisi hem de ihtiyacınız olan kafeini en iyi karşılayan seçenek ise soğuk demleme yöntemiyle hazırlanan kahveler. Herhangi bir ısıya veya elektriğe ihtiyaç duymayan Hario soğuk demleme ekipmanları taşınabilir, makinada yıkanabilir ve kullanması çok pratik.

Soğuk demlenen kahveler yoğun, doygun ve daha az asidik tada sahip. Bu yöntemle demlenen kahveleri 3 güne kadar buzdolabında tadından bir şey kaybetmeden saklayabilirsiniz. Yine bu kahveyi hazırladığınız tatlı veya dondurmalarda kullanabilirsiniz



Soğuk Demleme ile Buzlu Kahve arasındaki fark nedir?

Sıcak olarak demlenip buzla soğutulan ve buzlu kahve olarak adlandırılan kahvenin geleneksel cold brew yöntemleriyle hazırlanan soğuk demlemelerle karıştırmamak gerekir. Soğuk demleme ile hazırlanan kahveler daha kolay içimli, dengeli asiditeye sahip ve kompleks aromalar içerir. Fakat bardağa buz koyup üzerine sıcak olarak filtre kahve veya espresso eklediğinizde aynı tat profilini kesinlikle yakalayamazsınız. Soğuk demleme yöntemi yüksek ısıdan çok zamana dayalı bir yöntemdir. Bunun neticesinde daha konsantre, aromatik ve lezzetli kahveler elde edersiniz.

Soğuk demleme yönteminde temelde 2 metot vardır; Bekletme yöntemi (immersion) ve Drip Soğuk Demleme ( slow-drip cold brew). Sonuçlar benzer olsa da, demleme rutinlerinde büyük farklılıklar vardı.

Bekletme yöntemi öğütülmüş kahvenin soğuk suda bekletilmesiyle yapılırken, Slow drip cold brew daha meşakkatli ve ilave ekipman gerektiren bir yöntemdir. Kyoto stili olarak da bilinen slow drip yönteminde Hario Water Dripper veya ev kullanımına daha uygun olan Shizuku Slow Drip Brewer kullanabilirsiniz.

Slow drip yönteminde oda sıcaklığındaki su öğütülmüş kahve ve filtre üzerinden 2-5 saat aralığında damlatılarak hazırlanır. Bu yöntemle de yine buzdolabında bir kaç gün saklayabileceğiniz bir kahve elde edersiniz. Bekletme yönteminden farklı olarak biraz daha koyu, yoğun ve gövdeli bir kahve elde edebilirsiniz.

Soğuk kahve nasıl hazırlanır?

Aslında soğuk demleme kahve hazırlamak çok basit. Sadece sabırlı olmanız yeterli;

Soğuk Demleme Şişesi veya Hario Soğuk Demleme sürahisi ile
1. Öğütülmüş kahveyi filtre içine koyun.
2. Filtreyi şişe içine yerleştirin.
3. Suyu öğütülmüş kahvenin üzerine dökün.
4. Soğuk demleme şişenizi buzdolabına koyup minimum 8 saat bekletin.
5. Kahvenizi ekstra soğuk istiyorsanız isteğe göre buz ilave edip servis yapabilirsiniz.
6. Lezzetli bir kahvenin keyfini çıkarın!

Soğuk kahve demlenirken yapılan başlıca hatalar

• Yanlış su-kahve oranı kullanmak. 7 ye 1 su-kahve oranı kullanmak en idealidir. Tercihinize göre bu oranla bir miktar oynayabilirsiniz.
• İyi bir el değirmeni (Hario Mini Mill, Hario Skerton) kullanarak kahvenizi kalın olarak öğütün. Çok ince öğütülmüş kahve demleyeceğiniz kahvenizin acı ve bulanık olmasına neden olur.
• Ve en önemlisi kaliteli bir su kullanın. Kesinlikle filtre edilmemiş ve kimyasallardan arındırılmamış musluk suyu kullanmayın.